PannonBivaly: Sors és véletlen


Sziasztok!
Új hónap, új téma és új vendégiró. Ezúttal PannonBivaly számára kedvezett a szerencse a három témára jelentkező blogger közül. PannonBivaly, azaz Márton a PannonCafé blog szerkesztője, amely blog az irodalomból ihletődő cikkeket tartalmaz, de nem a megszokott módon leírva, hanem ahogy a szerkesztő nevezi underground stílusban. Nézzetek be hozzá is, miután elolvastátok sorsról és véletlenről szóló vendégírását! 

af

PannonBivaly írása: 

” Talán a sors hozta úgy, hogy e hónapban én legyek a vendégírója a Tintafolt blog kedves blogerinájának. Augusztusban a Sors és véletlen témát jártam körül kicsit másképpen, mint ahogy néhányan gondolnátok. Sokáig gondolkoztam azon, hogy a fenti témakört hogyan is kéne körbe járni, illetve honnan és miből kellene kiindulni. Végül is abban maradtam, hogy körül nézek, egy kicsit az irodalom színes palettájáról hozzak néhány érdekes példát. Sok helyen olvashatod/hallhatod, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa. De ez valóban így van vagy csak a véletlenek következményeit éljük?

Amióta ember az ember, azóta foglalkozik azzal, hogy valójában bábok vagyunk egy felsőbb rendű erőnek (vagy isteneknek) vagy tényleg magunk irányíthatjuk életünket. A vallásos/rituális őskortól a barokkon keresztül eljutottunk realizmusig, ahol is több főképp orosz és magyar mű íródott. Ezeknek a műveket egy kérdéskörre egyszerűsíthetnénk le: Élni és megküzdeni a sors adta kihívásokkal vagy az első adandó alkalommal végezni magunkkal? Madách Imre fő művében (amit mindenkinek ajánlom elolvasni és/vagy megnézni a rajzfilmet) 12-13 színjében az élet értelméről gondolkozik különböző helyszíneken. Az orosz irodalomban is rengeteg jó példa van erre (pl.: Bűn és bűnhődés, Köpönyeg). De véleményem szerint nincs olyan eset vagy helyzet, amin ne lehetne változtatni, jobbá és érdekesebbé tenni a saját életünket. Több olyan embert is feltudnék hozni, aki mély szegénységből emelkedett fel a gazdaságba (pl.: Oláh Gergő, Steve Jobs). Végezetül, ha megkérdeznélek téged, hogy tapasztalataid és az olvasottak alapján érdemes-e élni vagy nem, mit válaszolnál?”

gg.png

Képforrás:
Charon Institute
Ponticulus Hungaricus

1 című bejegyzés “PannonBivaly: Sors és véletlen” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s