Mészáros András: Felnőttkori barátságok


Telik az idő, hiszen máris áprilisban vagyunk. A negyedik hónap témája a Felnőttkori barátságok, melyre három blogger jelentkezett. Közülük sorsolás alapján Mészáros András írhatott a témában, ezért az alábbiakban az ő véleményét és saját tapasztalatait olvashatjátok. András az Élményképek blogot vezeti. A blog nem hiába kapta ezt a nevet, hiszen András a saját élményeit és mindennapjait ossza meg benne képekkel. Miután körültekintettetek a képei között, olvassátok el a barátságokról szóló írását, véleményezzétek, és osszátok meg a saját tapasztalataitokat is! 

András írása: 

” Sok embernek a gyerekkori barátságai tartósak és megmaradnak életük végéig. Azt hiszem, nekem a felnőttkoriak lesznek maradandók. (Ha van még olyan, hogy maradandó barátság…)

Gyerekkoromban mindig elmaradtak mellőlem a barátok. Nem mintha olyan rossz ember lettem volna, csak egyszerűen más közösségbe kerültem, és nem volt folytatás. Ha elvégeztem egy iskolát, elköltöztünk, vagy mellőlünk költöztek el a szomszédok, akkor mindig megszakadt a kapcsolat. Ha nem tartoztunk már egy közösséghez, nem találkoztunk rendszeresen, akkor a barátság is megszűnt anélkül, hogy bármelyikünk is tehetett volna róla.

Felnőttként is főleg közösségekhez kötődtem és kötődöm még ma is, de már kezdem észrevenni a közösségekben az egyéniségeket.

2004-ben végeztem az egyetemen, utána egy ideig nem volt sok barátom, de nem is volt rá szükség. Első munkahelyemen 2006-ban kezdtem, ott senkivel nem vesztem össze, mindenkivel jóban voltam, olyanok is szóba álltak velem, akik egymással nem, és senki nem hibáztatott, ha a másikkal is beszéltem. Pedig nem voltunk mindenkivel egy korosztály. Egyik kolléganőm pl. apám gimnáziumi osztálytársa volt, mégis tegeződtünk. A legközvetlenebb munkatársam csak fél évvel volt idősebb nálam, talán vele álltam a legközelebb a barátsághoz, de mégsem alakult ki igazi barátság, mert a munkán kívül senkivel nem voltak közös programjaink. Amióta nem vagyok már ott, azóta nem találkoztunk senkivel.

Amúgy minden munkahelyen jóban voltam szinte mindenkivel, és soha nem bocsátottak el sehonnan, mindig úgy mentem el, hogy lejárt a szerződésem, de utána szinte automatikusan megszakadt a kapcsolat a munkatársakkal.

Kb. 2007-ben kezdtem el azon gondolkodni, hogy barátokat kellene szereznem. És kellene valamilyen egyértelmű szempont, ami garantálja a kellemes, feszültségmentes, jó kapcsolatot. De mi lehet ez az egyértelmű szempont? Valamilyen tulajdonság? Lehetőleg olyan, mire büszke vagyok, pl. diploma, IQ, stb. Így lettem tagja 2007-2008-ban a Diplomások Klubjának, 2008-2009-ben a Mensának. De rájöttem, hogy ők sem jobb emberek, mint mások… Mindkét társaságból azért zártak ki, mert igazam volt egy vezetővel szemben, de ez hosszú történet. (A mensás esetet versben is megírtam, interneten terjesztettem. Elég hosszú, és az a vége: „Harapjon beléd egy mókus, XY pszichológus.” Az XY helyén természetesen az illető elnökségi tag teljes neve van, és tényleg pszichológus.)

A két kudarcos eset után rájöttem, hogy rossz úton járok. Van olyan szempont, ami segít, hogy jó legyen a kapcsolat, de ez nem egy közös tulajdonság, hanem egy közös cél. Ezért ilyen egyesületbe léptem be. A Csalán Egyesület veszprémi zöld szervezet, egyetem óta ismerem őket, mindig volt velük több-kevesebb kapcsolatom, és én is környezetmérnök vagyok, tehát beleillek a csapatba. 2006-tól vagyok az önkéntesük, kezdetben csak a nagyobb rendezvényeken, aztán 2011-ben beléptem tagnak, azóta egyre többet segítettem nekik, és 2013-ban eljutottunk addig, hogy ha csak egy önkéntes kellett egy feladatra, akkor én voltam az. 2014-től pedig már itt is dolgozom, közfoglalkoztatásban. És azóta is jól érzem magam a csapatban. Egyesületi tagnak lenni jó! 🙂

Tavaly novembertől pedig másik egyesület tagja is vagyok, a Családi Társasjáték Egyesület alapítói közé tartozom. Egyelőre tisztség nélkül. Jó társaság, és szeretek velük lenni, új társasjátékokat játszani. Egy másik csapatban is játszom már egy éve, Társasház a nevük, de ők nem bejegyzett egyesület, mégis mindig jól érzem magam velük. Lehet, hogy a felnőttkori barátsághoz mégsem kell sem közös tulajdonság, sem közös cél, csak egy jó társasjáték?”

Képforrás:
TheholidaySpot
FastCompany

A vendégiró blogja:
Élményképek

5 című bejegyzés “Mészáros András: Felnőttkori barátságok” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Köszönöm, hogy megjelenhetett ez az írásom. Remélem, nem írtam nagy butaságokat benne. 🙂 Kíváncsi lennék a hozzászólásokra is… Másoknál hogy alakulnak ezek a barátságok?

  Kedvelés

 2. Azóta a fentiek közül 2 szervezetből is kiléptem: Csalán, Családi Társasjáték Egyesület. A társasjáték egyesületből egy konfliktus miatt (kérték az önkéntesek véleményét, mit változtassanak a rendezvényeken, nekem volt véleményem, de kipróbálás nélkül elutasították, sőt, azt mondták, hogy ha így gondolom, ne is legyek játékmester a rendezvényeiken, mire én szeptember 7-én kiléptem), a Csalánból meg azért, mert augusztus 1-jén megszűnt a munkaviszonyom (általam nem teljesen ismert okokból), és akkor kezdtem gondolkodni a kilépésen, aztán amikor a másik egyesületből is kiléptem, akkor gondoltam, legyen meg egyszerre, és ott is közöltem, hogy hagyom lejárni év végén a tagságomat és 2017-es tagdíjat már nem fizetek. De a Társasház még megvan, sőt, szeptember végén indult újra a nyári szünet után. Ezen a héten már a 3. társasjáték parti lesz az újrakezdés után…

  Kedvelés

 3. A Társasház egyik tagjának véleménye a Családi Társasjáték Egyesületről: “Tényleg elhitted, hogy érdekli őket a véleményed?”

  Bővebben a témáról: https://www.facebook.com/notes/m%C3%A9sz%C3%A1ros-andr%C3%A1s/a-nagy-visszat%C3%A9r%C3%A9s/1118017684945264

  Elhelyezkedési nehézségeim is vannak a Csalán Egyesületben végzett munkám megszűnése miatt: https://www.facebook.com/notes/m%C3%A9sz%C3%A1ros-andr%C3%A1s/hogyan-tov%C3%A1bb/1114030848677281

  De már van ötletem, hogyan oldom meg mindkét helyzetet (egyelőre csak az igényfelmérésnél tartok, de ha ez bejön, lesz munkám és úgy szervezek társasjáték partit, ahogy én akarok): http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/899146035/

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s