Kálmán Eszter: Példaképek


Üdv újra minden kedves olvasónak!

Örömmel tölt el, hogy egyre többen jelentkeztek az aktuális témákra. A mostani, mely a Példaképek címet viseli négy személy számára volt vonzó, közülük a random.org segítségével Eszter számára adatott meg a lehetőség, hogy megírja a példaképekről szóló véleményét. Eszter az Adastra könyvtára – Csillagok útján nevű oldalt vezeti asztrológia témában. Nézzetek be hozzá is 🙂

Eszter írása:

” A példaképet a rajongás felől közelítem meg. Vajon miben különböznek egymástól? Először is, nagyon fontos különbséget tennünk a példakép és a rajongás között. A rajongás a kritika nélküli sokszor elvakult csodálat. A példakép pedig olyan ember, aki valamely tulajdonságot rendkívüli módon jelenít meg, és ezáltal az adott minőség mentén követendő mintává válik, több-kevesebb ember számára. Ha valaki például koncentráltan hordozza magában a kitartást, az példaképpé válhat ezen a téren, és legalábbis a körülötte élők, az őt ismerők erőt meríthetnek kitartásából. Amennyiben az illető, kvalitásainak igen erőteljes kisugárzása miatt, a Gondviselés akaratából ismertté válik sokkal szélesebb körökben, akkor valóságos sugárzó ponttá lesz a lénye. Ilyen volt például Teréz anya vagy Gandhi vagy akár Erőss Zsolt..

A példakép emellett tudatos választás eredménye. Ezért is mondják, hogy a példaképeket inkább a közvetlen környezetünkből választanak az emberek olyanokat, akiknek nemcsak a retusált oldalát ismerik, hanem a küzdelmeiket, esetleg bukásaikat is. Persze a példaképeknek nem kell feltétlenül az egész embert venni, lehet hogy csak valamiben, pár dologban mutat utat nekünk. Talán a legfontosabb, hogy valamiféle tudást kaphassunk tőlük, mindegy milyen témában. A példaképek nem arra vannak, hogy egy az egyben lemásoljuk őket, hanem hogy bizonyos vonásaik, általuk tett dolgok inspiráljanak.

És ki lehet példakép? Kinek egy lázadó tanár, aki vállalja véleményét, kinek az édesanyja, a legemberibb ember, akit valaha ismert, kinek egy színésznő, énekesnő, mert olyan könnyen gazdag és híres lett. Természetesen követni, és nem utánozni kell a példaképet, az értékeit kell magunkévá tenni, nem a mozdulatait, kinézetét, öltözködését. Hiszen erkölcsi világunk leginkább példaképek hatására alakul, még ha nem is tudatosan választunk mintát magunknak.

Vajon hogyan segítenek a példaképek? Biztos, mindenki tapasztalta már, amint megfogalmazódtak, testet öltöttek az álmai, a céljai, máris sokkal könnyebb volt elérni azokat. Ugyanígy működik, hogy ha rátalálunk a példaképünkre, aki olyan, amilyenné válni szeretnénk, aki számunkra értékes tulajdonságokat hordoz, máris nagyobb az esélyünk, hogy egyszer tényleg hasonlítsunk rá. Épp ezért fontos tudni, hogy a példaképet nem egy az egyben kell lemásolnunk, elegendő, ha egy-egy tulajdonságát tesszük a magunkévá. A világ legtermészetesebb dolga az lenne, hogy a közvetlen környezetünkből, a családunkból választunk példaképet. Egy gyereknek mindig kell valaki, akire felnézhet. Tudjuk jól, hogy bármilyen hatás ér egy gyereket, bármilyen példaképet, viselkedési normát lát, tapasztal, az benne megmarad, rögződik, felnőtt korában pedig „előveszi”, és alkalmazni tudja azokat. Vagyis a saját identitása alakul a példaképek során át. Tehát a példakép az a személy, aki megmutatja neked, hogy mit, hogyan, miért csinálj az életed során, hogy az jobb legyen. Azok, akik ezeket az embereket tartják példaképüknek a hibáikból is tudnak tanulni. Leginkább életmód, életcél szempontjából érdemes követni őket. Ezzel szemben a híres embereknek általában muszáj a jobbik oldalukat mutatniuk. De nem biztos, hogy olyanok a való életben is mint a filmvásznon. Ezért a hírességeket inkább külső jegyek alapján szokták követni. És ha esetleg hasonló a stílusa a rajongónak, akkor egyből példaképként tekint rá.

A példaképek még akkor is fontos irányokat jelölnek ki, ha nem feltétlenül akarjuk ugyanazt elérni amit ők, de a hozzáállásuk is nagyon motiváló lehet. Ilyen pl. a kedvenc sorozatom két fő színésze, akik példás családi életet élnek nagycsaládban, szoros testvéri kötelékben. Na most, én nem vagyok egy nagycsalád-párti ember, nem is tudnék úgy élni ahogy ők, de ettől függetlenül csodálom az őszinte megnyilvánulásaikat, a szeretetüket a családjuk iránt és ahogy látom ez a nagyszámú rajongótáborukra is erős hatással van.

Vannak, akik vitatják, hogy kell-e nekik példakép, mintha az valami fogyatékosság lenne, és úgy gondolják elég erősek ők önmagukban, nem kell, hogy valaki megmondja, milyenek legyenek. Ezek az emberek azt nem veszik figyelembe, hogy a példaképek semmit nem akarnak rád kényszeríteni, szabad elhatározásodból követed őket, vagyis kigyűjtögeted a jó tulajdonságaikat, mint a Pinterest tábládra a pineket. A példaképkövető ember példaképét erőforrásként tekinti, melyből erőt és inspirációt merít ahhoz, hogy nagyra tartott tulajdonságait önmagában egyre jobban kifejlessze és tökélyre vigye. A példaképként tisztelt ember pedig nem függ követője figyelmétől (nem úgy mint a bálványozott celebek). Követőiben nem ébreszt függési vágyat, mindenki önmaga maradhat, egyediségében növekedhet, és bármely ponton letérhet arról az útról, melyen példaképe jár, megkeresni saját ösvényét. Ha pedig személyes kapcsolat van közöttük, a példakép akár mentorként is támogathatja őt.

A fentiek illusztrálására hadd osszam meg veletek azt a 7 nőt akit példaképeknek tartok. Direkt a nőket válogattam össze (bár sokkal több férfi példaképem van :)), mert most divatos téma a feminizmus, nézzük meg, mit tanulhatunk egymástól mi, nők.

1. ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYARTANÁROM

Aki érdekes módon nem arról maradt meg bennem, hogy megszeretette volna az irodalmat vagy ilyesmi, hanem mert egy főiskoláról frissen kikerült fiatal nő volt, aki elbűvölő outfiteket állított össze minden egyes nap magának Pedig „csak” a gyerekek előtt szerepelt. Akkora hatással volt rám, hogy egy időben mindig felírtam éppen mi van rajta, mert hihetetlen érzékkel öltözött. Szerintem ő volt az első, aki a nőiességből példát adott nekem. Talán az ő hatására is, sokáig stylistnak készültem gondolatban.

2. KRISZTA BARÁTNŐM

Nagyon művelt csaj volt, talán kissé sznob is, de épp emiatt megmutatta nekem az utat a magas művészetekhez, a minőségi irodalomhoz és zenéhez, színházhoz, filozófiához. Neki a műveltség szeretetét köszönhetem.

3. CINDY CRAWFORD

Azért szeretem nagyon, mert a topmodell státusza ellenére szerény és kedves tudott maradni. De amiben igazából példaképpé vált, az a torna videói. Évekig tornáztam a videóira. Pont az inspirált benne, hogy látszott, ő sem az a fitness-csaj típus, emiatt az ember lánya úgy érezhette, ha ő meg tudja csinálni azokat a tornagyakorlatokat akkor én is. Neki az edzés szeretetét köszönhetem.

4. FELICIA DAYS

Színésznő. Nagyon különc, hippi nevelést kapott, nem is járt iskolába, emiatt tipikus nerd és geek lett. Csak számítógépen érintkezett a kortársaival. Ennek ellenére Hollywoodba is eljutott, színészkedik, könyvet írt és továbbra is nagy gamer. Az egész bohókás karaktere elragadó. Azt példázza, még ha az ember teljesen ki is lóg a kortársai közül vagy a normákból, akkor is lehet sikeres.

5. CATE BLANCHETT

A családjához való hűsége mellett a légies nőiessége ami megragadó számomra. Tehetsége és női bája minden helyzetben megnyilvánul, de nemcsak színészi játékát, hanem emberi tulajdonságait is nagyon kedvelem. Az elegancia megtestesítője számomra.

6. JANE AUSTEN

Az első „szingli” írónő. Csodálom az erejét, ahogy egyedülállóként érvényesült egy olyan világban, ahol a férjezetlen hajadonok nem is számítottak, és 26 évesen már öreg volt egy nő. Ő mégis alkotott rendületlenül, évszázadokkal később is ható remekműveket. Azt példázza számomra, hogy még nehezített körülmények között sem szabad feladni az álmainkat.

7. BLOGGERINÁK

Mostanában van 2-3 blog, amit rendszeresen olvasok, pont azért, mert az írójuk megvalósította azt, hogy nőies, szép környezetben a mindennapi szépségek felfedezésében éljen az ember. Ezzel a kör be is zárult, visszaértünk a nőiesség és szépség ünnepléséhez.”

Képforrás:

Enterprising Oxford

fotozok.hu

1 című bejegyzés “Kálmán Eszter: Példaképek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s