Pszichó

Változni és változtatni


Az élet változások rendszere. Ahogy gyerekből felnőtté válunk, úgy változik a világról alkotott képünk, a gondolatrendszerünk, felépítjük saját szükséglet-piramisunkat, elkezdünk tapasztalni, és mindennel együtt mi magunk is változni. A változás szükséges, de nem mindig kényelmes. A megszokottból való kiszakadás néha félelmetes, mert nem tudjuk mi vár ránk az ajtó másik oldalán.

Vajon lehetne úgy élni, hogy ne kelljen elszakadni a megszokottól? Meddig vihetjük magunkkal a régit? És mi lesz velünk, ha nem vagyunk képesek együtt élni a változással?

Egy szovjet (orosz) írópáros szerint a változásokat sokszor nem is vegyük észre. Bár tudjuk, hogy az évek múlása átalakítja az életet, a változás folyamatát nem mindig látjuk, vagy fel sem tűnik a számunkra. A végeredmény azonban mindig kihat ránk. Ha visszagondoltok a múltra, vagy visszamenőleg 1-2 évre fel tudnátok sorolni mi változott és ti magatok miben változtatok? Nem is az a fontos, hogy mikor kezdődött a folyamat, de ugye mennyivel másabbak vagytok most mint pár évvel ezelőtt?

Én sokáig csendes, visszahúzódó személy voltam, nehezen barátkoztam annak ellenére, hogy szerettem társaságba járni. Miután sikeresen elvégeztem a líceumot valami elindult bennem. Fogalmam sincs hol volt a tényleges START, de az biztos, hogy megváltoztam. Mostanra könnyebben kommunikálok másokkal, könnyebben felszabadulok és nyitottabb vagyok. Ha visszamehetnék az időben, biztos vagyok benne, hogy ezzel a temperamentummal több élményt szerezhetnénk, több barátságot hozhatnék magammal a jelenbe.

Van egy lányom. Ez egy olyan változás az életemben, ami változtatásra sarkallt. Ő előtérbe került, egyes dolgok pedig háttérbe. Ez így van rendjén, viszont idővel próbáltam egyensúlyt teremteni az anya-feleség-nő szerepeim között.

Kapcsolataimban is történtek változások. Néhány kapcsolat idővel teljesen megszakadt, mások homályba vesztek, de vannak amelyek megmaradtak. A kapcsolatokhoz való megváltozott hozzáállásomnak köszönhetően már nem búslakodok annyira egy kapcsolat meggyengülése miatt, mint régen. A számomra fontos személyekkel megpróbálok stabil kapcsolatot fenntartani, de igyekszem új embereket is megismerni.

Idővel mindenki más lesz. Ez így van rendjén, viszont segítenünk kell egymásnak, hogy a változások jó irányba haladjanak és hasznosak legyenek. Egy idő után a züllöttség károssá válhat, a visszahúzódottság pedig magányossá tehet. Régi dolgainkat muszáj egyszer bőröndbe pakolnunk és feltegyük egy polc tetejére, hogy majd, mint emlékeket magunkkal vihessünk az élet görbe útján. A folyamatos változások útján magunkat is megismerjük és idővel talán jó lesz visszagondolni arra, hogy mennyit is fejlődtünk.

Te miben változtál az elmúlt időszakban? Könnyű vagy nehéz volt változni?
Ha ez a cikk hasznos volt számodra, kérlek oszd meg másokkal is, hogy hozzájuk is eljusson a benne található üzenet!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s