Változni és változtatni


Az élet változások rendszere. Ahogy gyerekekből felnőttekké válunk, úgy változik a világról alkotott képünk, a gondolatrendszerünk, megépítjük saját szükséglet-piramisainkat, elkezdünk tapasztalni, és mindennel együtt mi magunk is változni. A változás olykor szükséges, de nem mindig kényelmes. A megszokottból való kiszakadás néha félelmetes, mert nem tudjuk mi vár ránk a változások után. Ám, mint tudjuk minden mindig változik, és a holnap nem lesz ugyanolyan, mint a ma. Vajon lehetne úgy élni, hogy ne kelljen elszakadni a megszokottól? Meddig vihetjük magunkkal a régit? És mi lesz velünk, ha nem vagyunk képesek együtt élni a változással?

Képtalálat a következőre: „change”Egy szovjet (orosz) írópáros szerint a változásokat sokszor nem is vegyük észre. Bár tudjuk, hogy az évek múlása mivel jár, a változás folyamatát nem látjuk, vagy fel sem tűnik a számunkra. A végeredmény azonban mindig kihat ránk. Ha visszagondoltok a múltra, vagy visszamenőleg 1-2 évre fel tudnátok sorolni mi változott és ti magatok miben változtatok? Nem is az a fontos, hogy mikor kezdődött a folyamat, de ugye mennyivel másabbak vagytok ti és körülmények?

Én sokáig csendes, visszahúzódó típus voltam, nehezen barátkoztam. Pedig szerettem és szeretek társaságba járni. Miután sikeresen elvégeztem a líceumot valami elindult bennem. Fogalmam sincs hol volt a tényleges START, de az biztos, hogy változtam. Mostanra jobban kommunikálok másokkal, könnyen felszabadulok. Ha visszamehetnék az időben, biztos vagyok benne, hogy ezzel a temperamentummal több élményt szerezhetnénk, több barátságot hozhatnék magammal a jelenbe.

Van egy lányom. Ez is egy változás az életemben, ami szintén változtatásra sarkalt. Őt előtérbe helyezve, a kiruccanások száma csökkent, már nem csak magamra költök, nem csak az ÉN a fontos, hanem az Ő és a MI.

Kapcsolati szinten is vannak változások. Néhány magától értetődően megszakadt, de vannak folyamatos kapcsolatok. Nem hiszem és nem vallom azt, hogy ha valakinek gyereke van, annak nem lehetnek stabil baráti kapcsolatai. Bár tény, hogy a másokkal való társalgás a szemtől szembeni helyett leginkább online zajlik, mégis úgy gondolom, hogy ha van kivel megosztanunk a gondolatainkat, vagy leülünk egy kávéra akár babával együtt, akkor az a pillanat lehet meghitt, annyira hogy érezzük, vannak akiknek számítunk, és nem hagynak el a változások ellenére sem.

Sajnos vagy nem, de kell változni és változtatni. Idővel mindenki más lesz. Ez így van rendjén, viszont segítenünk kell egymásnak, hogy a változások jó irányba haladjanak és hasznosak legyenek. Egy idő után a züllöttség károssá válhat, a visszahúzódottság pedig magányossá tehet. Régi dolgainkat muszáj egy idő után bőröndbe pakolnunk és feltegyük egy polc tetejére, hogy majd, mint emlékeket magunkkal vihessünk az élet útján. A folyamatos változások útján magunkat is megismerjük, és talán idővel jó lesz arra visszagondolni, hogy mennyit is fejlődtünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s