Amikor a zene értelmet nyer


A napoknak jutott eszembe, amikor egy utazás során több dalt is végighallgattunk, hogy mindenik más emberre, más helyzetre, helyszínre emlékeztet. Van olyan dal, amitől elszomorodok, míg más lehet hogy éppen attól lesz boldog, és fordítva. Érdekes felismerés, mert ebből is kitűnik, hogy a zene mennyire nagy hatással tud lenni az érzelmeinkre. Vannak olyan dalok, amik segítenek ellazulni (klasszikusok), némelyektől mulatni támad kedvünk, mások nosztalgikus hangulatban hoznak. Egyes dalok esetében a dallam hozza ki belőlünk a különböző érzéseket, de sokszor a szövegen is múlik, hogy éppen mire gondolunk, vagy mit érzünk a dal meghallgatása közben. Magyar daloknál könnyebb a helyzet, mert azok szövegét jobban megértsük, de a külföldi dalokat egyszerűen félreértelmezzük.

Egy oldalon találtam rá néhány dalra és azok valódi értelmezésére, és rá kellett jönnöm, hogy eddig én is félreértelmeztem őket.

A The Police Every breath you take című dalát hallva, én is úgy gondoltam, hogy annak köze van a szerelemhez. Tulajdonképpen ennek a dalnak a megírását egy válás ihlette. Sting a szerelemhez szól, nem egy nőhöz. Ennek tudatában és magyar felirattal hallgatva a dalt, lehet hogy ti is másképp fogjátok értelmezni a szöveget.

Az R.E.M. Losing my religion című dala számomra is a vallást juttatta eszembe. Pedig azt mondják semmi köze hozzá. Ez a dal a szerelemről szól, vagyis tulajdonképpen arról, amiből a szerzőnek elege van. Jól félreértettük, igaz? Hallgassátok meg magyar felirattal is: mire gondoltok a szöveget olvasva?

Nos, bármiről is szóljon egy dal tény, hogy valóban képes arra, hogy érzéseket váltson ki belőlünk. Valódi és csodálatos érzéseket azonban mint mindig, most is a klasszikus zenék, a hangszerek megszólalása kelhet életre. Egy zongora, egy fuvola, vagy gitárszólam lenyugtat, fejleszti a kifejezőképességet, inspirál, boldoggá tehet. Sok zene, melyben különféle effektusokat használnak, néha össze-vissza érzést kelthet, pont azért mert nem egységes a dallam. A zenehallgatás mellett az éneklés is jót tesz mindenkivel. Egyedül vagy csapatban az énekléssel jobb hangulatba kerülhetünk, felfrissülhetünk. Nem az számít, milyen rossz vagy jó hangon énekelünk, a lényeg az éneklésen van. Egy szép dal meghallgatása vagy eléneklése az egészségre is pozitívan hat, mert csökkenti a stresszt.

Van is egy jó dal a zenéről, amit szerintem mindenki ismer. Ezt hallgatva, valóban arra jön rá az ember, hogy ahogyan minden dal más, úgy az emberek is különbözőek, de együtt énekelve mindenki eggyé válik.
Valahol Európában: A zene az kell

Végül néhány dal ami engem felpörget és bármiről is szóljon, boldoggá tesz:
Felix Jaehn ft. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody
Nicky Jam ft. Enrique Iglesias: El Perdón
AronChupa: I’m an Albatraoz
Maroon 5: Animals

És néhány ami nem:
Piramis: Ha volna két életem
Roxette: Things will never be the same
Razah ft. Jesse James: Hero

És a ti listátokra mi kerül? 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s